Dette forløb er målrettet undervisningen i dansk i de gymnasiale uddannelser.
Det er bygget op kronologisk med nedslag i danske salmer fra Thomas Kingo til Jacob Knudsen. Det kan både læses som et samlet forløb på ca. 6-8 moduler, eller man kan vælge at læse enkelte salmer.
Indledende introduceres til salmegenren som digt og kunstværk samt som brugstekst i den protestantiske gudstjeneste. Til hver salme lægges op til at eleverne først får en indføring i salmedigterens kristendomssyn samt et blik på salmens litterære samtid. Desuden er det muligt for eleverne at fordybe sig i salmernes intertekstualitet med Bibeltekster, som direkte vil fremgå af materialet. Med materialet følger forslag til analysespørgsmål, der fagligt understøtter især den sproglige og litterære analyse i faget, men også kommer ind på salmens kommunikationssituation i forskellige brugssammenhænge. Endeligt gives der bud på, hvordan man kan understøtte fortolkningen af salmen gennem fx æstetiske bearbejdninger eller i møder, der flytter fokus ud af klasselokalet. Folkekirkens skoletjeneste indgår gerne i samarbejdet og stiller desuden en række ressourcer til rådighed (se længere fremme i materialet).
Anvendt materiale
Forløbsmaterialet er let at gå til, da det helt kan begrænses til viden, som alle har fri adgang til på internettet:
Supplerende materiale
Ønsker man at arbejde med lærebøger, der er rettet mod undervisning i dansk på ungdomsuddannelserne, skal især anbefales side 83-104 i Maja Bødtcher-Hansen og Michela Sloth Carlsens undervisningsbog Med tiden. En litteraturhistorisk arbejdsbog (Gyldendal, 2012). Her findes en udmærket indføring i salmegenren med nedslag i tekster af de fire salmeforfattere Kingo, Brorson, Grundtvig og Ingemann.
Download materiale