Formål:
Indhold:
I dette forløb får eleverne mulighed for at sætte sig ind i grundlæggende problemstillinger inden for bioetik. Gennem fagenes viden og metoder får eleverne indsigt i, hvordan den bioteknologisk forskning rummer den helt centrale problemstilling – hvad kan vi, og hvad bør vi? Hensigten er ikke at føre eleverne frem til specifikke domme, men først og fremmest at de bevidstgøres om de grundantagelser og menneskesyn, som mere eller mindre eksplicit er indlejret i forskellige fagtraditioner og forståelser af (det gode) liv. I forløbet kan indgå et foredrag om bioetik af Mickey Gjerris, der er medlem af Det etiske råd og ansat ved Københavns Universitet. Ønskes dette, kan man som lærer i Lyngby eller Rudersdal rette henvendelse til folkekirkens skoletjeneste i Kgs.Lyngby - Rudersdal
Refleksionspunkter i forløbet:
Materiale:
Skabelsesberetninger:
Videnskabsteori og bioetiske positioner:
Religion, biologi, filosofi og dansk. Kan tilrettelægges som et flerfagligt samarbejde eller som korte enkeltfaglige forløb.
Hvordan indgår forløbets indhold i de faglige mål?:
Religion
Med forløbet Etik og liv kan bioetiske problemstillinger belyses ud fra en eller flere religioners menneskesyn. Der kan tages udgangspunkt i religiøse kildetekster, der danner grundlag for, hvordan vi bør handle over for levende væsener; både ud fra en religiøs selvforståelse og ud fra sekulære, herunder religionskritiske, synvinkler. I den forbindelse kan der stilles skarpt på de dilemmaer, der kan opstå i forholdet mellem religion og moderne samfund i en global kontekst.
Biologi
Forløbet Etik og liv bidrager til viden om menneskets forståelse af sig selv – som biologisk organisme. Med baggrund i de tilgange, der kommer i spil, når religionsfaget og/eller filosofifaget inddrages kan andre skabelsesopfattelser samt mennesket som samfundsborger – udfoldes. Det flerfaglige blik understøtter læreplanens formålsbeskrivelse, ”at eleverne opnår biologisk indsigt og udvikler ansvarlighed for sig selv og for andre levende organismer”.
Filosofi
Forløbet Etik og liv vil understøtte læreplanens formål, at ruste eleverne til at ”genkende og redegøre for samt vurdere etiske problemstillinger” samt at kunne ”skelne mellem forskellige vidensformer, sådan som de gør sig gældende på tværs af og inden for de forskellige fag og videnskabsområder”.
Dansk
Forløbet Etik og liv har til formål at skærpe en kritisk-analytiske læsning af opinionsartikler gennem arbejde med genrebevidsthed af ikke-fiktive tekster. Herunder kan inddrages analyse af hovedsynspunkter, brug af stilistiske virkemidler som led i tekstens argumentation samt en diskursanalyse.
I forløbet kan indgå et foredrag om bioetik af Mickey Gjerris, der er medlem af Det etiske råd og ansat ved Københavns Universitet